Jak vznikají novinky?

Jak vznikají nápady na nové motivy, které následně najdete na našich radostech? A jak přijdou na svět výsledné radosti? Tohle kouzlo vám poodhalíme na dalších řádcích…

Na začátku je nápad…

Ten často přijde sám nebo z nějakého podnětu v našem okolí, ať už na základě dotazů našich zákazníků nebo se jen tak mezi řečí o něčem bavíme nebo něco zažijeme a nápad je na světě. Inspiraci taky hodně sbíráme všude kolem sebe v běžném životě nebo z našich výletů a cest. Některé nové radosti máme naplánované delší dobu dopředu, některé vznikají jako spontánní nápady. Pár příběhů za všechny. Například kolekce s vánočním pásovcem vznikla tak, že u nás jedny Vánoce naše zákaznice zakoupila plecháčky s tehdy ještě s klasickým pásovcem a říkala mu vánoční… No a my jsme si řekli, proč z toho vlastně neudělat vánočního pásovce, který potěší nejen fandy známého seriálu, ale bude se líbit i těm, kteří mají rádi jen pořádnou dávku vánoční roztomilosti. 😊

_DSC0633

Vybavují se vám naše cestovatelské pohlednice, které jsme představili loni? To na nás takhle přes léto vyskakovaly fotky od našich kamarádů z jejich prázdninového cestování, až se jimi Áďa nechala inspirovat pro namalování našich prvních pohlednic. Díky odposlechnutým hláškám pak vznikly některé z našich tzv. signature motivů, jako je slepička a holub pro všechny městské a vesnické typy nebo naše kráva a páreček.

Kdo kreslí? 

Všechny motivy, které pak najdete na radostech, kreslí naše Áďa. Nejčastěji používá akvarel nebo kvašové barvy a pastelky, sem tam se pustí i do grafiky malované v tabletu, tak třeba vznikla nejnovější kolekce jaro v modré. Když je nápad na světě, sedne Áďa nejprve k počítači a hledá všechny možné obrázky vybraného zvířátka nebo rostliny a hledá nejlepší úhly a postavení pro jejich přenesení na papír. Jakmile je domalováno, hlásí se o slovo Kuba, který má na starost většinu grafických úprav na ilustracích. Nakreslený obrázek naskenuje a v počítači (Photoshopu) ho pak “očišťuje” a případně skládá dohromady výsledný motiv z jednotlivých přenesených obrázků. 

 

Bez názvu-1 (1)


Metoda pokus - omyl

Většinou už při tom, kdy Áďa dokončuje kreslení, nám hlavou začne běžet, na čem všem by se nám nová ilustrace líbila. Jakmile má pak Kuba v počítači hotové všechny úpravy, které vedou k základní představě o výsledném motivu, zkoušíme jej přenést na naše výrobky. Děláme zkušební tisky, klidně i několikrát po sobě, měníme barevnost, sytost, velikost, prostě cokoliv, dokud nejsme s výsledkem 100% spokojení. Při přípravě nových radostí tak vzniká vždy několik “nepovedených” vzorků, které ale neletí do koše! Často je pak využijeme jako dárečky do objednávek nebo v případě samolepek je používáme na dekorování krabic, ve kterých vám objednávky posíláme, nic tak nepřijde nazmar.

20230323_Epipi-74

Výrobou to ještě nekončí

Jakmile máme tedy ve výsledné podobě nový výrobek, přichází poslední fáze. Pokud to jeho povaha vyžaduje, vymyslíme k němu balení tak, aby bylo funkční, ale zároveň pěkné pro případ, že byste chtěli vybranou radost třeba hned předat jako dárek. 🙂 Díky tomu nám většina našich radostí projde párkrát pod rukama, například u takových dopisních sad i několikrát, protože jednotlivé komponenty je potřeba vyrobit, poté zkompletovat do sady a zabalit.

Nojo, ale pak je ještě důležité, abyste se o nových radostech dozvěděli! Proto je potřeba je nafotit, mnohdy děláme hned několik fotografií a vyměňujeme i různá pozadí a prostředí, aby bylo možné fotky použít jak na e-shop, tak třeba na sociální sítě. Sem tam se proto i stane, že jsou novinky třeba o den dříve dostupné jen na prodejně a hned jak máme vše připravené, najdete je i na e-shopu, kam ještě musíme vymyslet popisek a sepsat všechny podstatné informace. No a pokud chcete být mezi prvními a mít přehled o všem novém, co se v ePiPí šustne, doporučujeme odebírat náš newsletter (po rozkliknutí najdete odkaz dole na stránce 😉).

              Epipi-74 (1) Epipi-131 (1)

Čím to všechno začalo...

Věděli byste, jaké z našich motivů jsou nejstarší? Jako jedny z prvních namalovala Áďa kresby z kolekce nejídla, které vznikly ze srandy a taky díky tomu, že jsou s Kubou oba vegani. Hned v závěsu byl úplně první ptačí motiv, ptáčci v nejrůznějších podobách a druzích se nás nepustili dodnes a patří k vašim nejoblíbenějším. Nejídlo se poprvé objevilo na přáníčcích a díky ptačímu motivu jsme zase začali tisknout zápisníky a balicí papíry.

kuřenejídlo   ptáci  ptáčci 2

Pravidelně taky vždy na začátku nového roku debatujeme nad tím, které starší motivy postupně vyřadit, aby je v naší nabídce mohly nahradit nové. A nebo se třeba stane, že nějakou starší ilustraci přemalujeme... Koukejte třeba na proměnu našeho plecháčku “Kafíčko pro pana medvídka”. 🙃

kafíčko old  kafíčko

To byla tak v kostce cesta k novým radostem. 🙂 V budoucnu máme ještě v plánu se s vámi podělit i o zkušenosti se složitějšími výrobními procesy, jako bylo například zařazení textilních produktů (v našem případě polštářky a taštičky) do nabídky, takže se máte na co těšit!